Vielse / kirkelig velsignelse
Vielse
Dato og tidspunkt aftales i god tid med sognepræsten.
For at blive viet i folkekirken skal mindst den ene af parret være medlem.
Før brylluppet kontaktes:
Folkeregister / ægteskabskontor i bopælskommunen:
Her udstedes en såkaldt "prøvelsesattest", der overfor præsten dokumenterer lovligheden af det påtænkte ægteskab. Prøvelsesattesten må ikke være mere end fire måneder gammel, når brylluppet holdes.
Som grundlag for prøvelsesattesten udfyldes en blanket "ægteskabserklæring", der kan hentes på www.borger.dk
Ansøgning om navneændring på bryllupsdagen sker via www.borger.dk.
Så snart prøvelsesattesten er udstedt, afleveres den til sekretæren eller sognepræsten sammen med navn og adresse på to vidner, der skal være til stede ved vielsen.
Inden vielsen afholdes der samtale med sognepræsten, hvor ritualet gennemgås og salmerne vælges. Vielsesritualet kan findes bag i Den Danske Salmebog eller her på folkekirkens hjemmeside: http://www.folkekirken.dk/livets-begivenheder/bryllup
Her finder du også vielsesritualet for par af samme køn.
Kirkelig velsignelse
Folkekirken har et ritual for borgerligt viede, der ønsker kirkelig velsignelse. Til den handling knytter der sig ingen jura, men ved aftale om en kirkelig velsignelse skal dog medbringes vielsesattest.
Parret kontakter sognepræsten og finder en dato og et tidspunkt for vielsen. Herefter aftales et møde, hvor ritualet gennemgås og salmerne aftales. Ritualet kan findes bag i Den Danske Salmebog eller folkekirkens hjemmeside: http://www.folkekirken.dk/livets-begivenheder/bryllup/hvad-er-kirkebryllup/kirkelig-velsignelse